Sitemize Katkıda Bulunun

Merhaba, Sitemize yazılarıyla katkıda bulunmak isteyenler, bize bilgi@saksafonname.com e-posta adresinden ulaşabilirler. Teşekkür ederiz.

Ölçüler ve Ölçü Birimi Özel

Ölçü: Bir müzik parçasını meydana getiren ve birbirine eşit zaman veya süre kalıplarına denir. Ölçüler birbirinden ölçü çizgisiyle ayrılır.

sekil33

Ölçülerin kuruluşu: Birim olarak ele alınan belli bir zaman veya süre parçasının en az iki tanesinin bir araya getirilmesiyle ölçü kurulur.

Süre birimini ve ölçü zamanlarını gösteren sayılar: Dizek üzerine ve anahtarın hemen yanına konan ve bize o müzik parçası için süre birimi olarak alınan değeri ve kurulan ölçülerde bulunan zamanların sayısını gösteren sayılara ölçü zamanlarını gösteren sayılara denir.

sre24

Ölçü zamanlarını gösteren sayılarda altta bulunan sayı kaçlık nota kullanılacağını, üstte bulunan sayı ise ölçü içerisinde kaç adet olması gerektiğini belirtir. Örnek olarak 2/4 lük bir ölçü biriminde her ölçüde 2 adet Dörtlük nota olacak demektir. Yada 2 adet Dörtlük notaya eşdeğer gelecek notalar gelecektir. Yani 1 adet İkilik nota veya 4 adet Sekizlik nota gibi. Basit ölçü zamanları aşağıdaki gibidir.

sekil34

Bir ölçüyü meydana getiren zaman veya süre kalıplarının birbirine eşit olarak bölünmesinden elde edilen parçalara vuruş denir. Ölçülerde zamanın sayılması usül vurularakta yapılır.Ölçü birimlerine göre ele vuruşları şöyledir:

İki Dörtlük el vuruşu : 2/4

sekil16

Üç Dörtlük el vuruşu : 3/4

sekil15

Dört Dörtlük veya Dört Zamanlı el vuruşu : 4/4 veya C

sekil17

Süre, seslerin zaman akışı içindeki uzayan miktarına denir. Süre işaretleri sesli ve sessiz süre işaretleri diye ikiye ayrılır. Sesli süreler notalardır.

Notaların şekilleri ve süreleri

sekil03

Notaların şekillerine göre sürelerini aldığını öğrenmiştik. En büyük nota birimi 4 vuruşluk süresi olan Birlik nota’dır. Sonra 2 vuruşluk İkilik nota, 1 vuruşluk Dörtlük nota, ½ (yarım) vuruşluk Sekizlik nota olarak devam etmektedir.

sekil04

Buna bağlı olarak en büyük nota olan Birlik nota bölünerek içinden 2 adet İkilik nota çıkartmaktadır. İkilik notada bölünerek 2 adet dörtlük çıkarmaktadır.

Ör: 
2 adet İkilik Nota = 1 adet Birlik nota

2 adet Dörtlük Nota = 1 adet İkilik nota

4 adet Dörtlük Nota = 1 adet Birlik nota

notalar

Sessiz süreler ise her notaya karşılık gelen Sus ’lardır. Nasıl ki notalarda çalıyoruz yada söylüyoruz, suslarda ise değerliği yani sahip olduğu vuruş sayısı kadar susmamız gerekir. Sessiz süreler şunlardır:

suslar

Okunma 24046 defa Son Düzenlenme Son Düzenlenme Aralık 09 2016
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Elif Gezer

Müzik öğretmenidir.

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

İletişim

E-mail:  bilgi@saksafonname.com