Sitemize Katkıda Bulunun

Merhaba, Sitemize yazılarıyla katkıda bulunmak isteyenler, bize bilgi@saksafonname.com e-posta adresinden ulaşabilirler. Teşekkür ederiz.

The Eddy : Caz Üzerine Dram Özel

The Eddy : İzlemenin yanı sıra dinleyeceğiniz  cazı hayatlarımıza yansıtan her bölüm karakterlerine ayrı ayrı odaklanan ve arkasında polisiyenin işlendiği kriminal bir öykü anlatan Fransız  Amerikan ortak yapımlardan biri.

Paris'te caz bar işleten baştolünde Elliot Udonun(André Holland)  kızı, sevgilisi ve gurubu arasındaki anlaşmazlıkları bir yandan hayalindeki caz barın devamlılığını sağlaması için bazı zorlukları göğüslemesi gerekiyor. Çeşitli talihsiz  olayların işlendiği  ana teması müzikal drama olan dizimiz müzikal anlamda özgün  müzikleriyle inanılmaz başarılı bir yapım sunuyor. Gerçek müzisyenlerden oluşan ve müzikleri gurubunda piyanisti olan Randy Kerber ile Glen Bollard yapmış ilk iki bölümünü Damien Chazelle'nin yönettiği ve Jack Thore tarafından yazılan proje Netflix'in en özgün işlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Dizinin genelinde bol bol müzik var o yüzden bu tarz dizilere alışık olmayanlar zor anlar yaşayabilir. Bundan dolayı odaklanmak önemli ayrıca dizide kamera çok dinamik haraketli kullanışmış ve karanlık bir havası var.  Bu tarz çekilmiş sahneler ilk iki bölümde çok bulunmakla birlikte güzel  bir kaos oluştursada  bazı kesitlerde  çok haraket ettirilmesi gözü yoruyor.

Dram anlamında güzel incelenmiş ve karakterlerin psikolojik halleri çok iyi yansıtılmış ama karşımızda basit bir kriminal  öykü bulunmakta  arkada dönen bilindik mafya, sahtecilik, para işkerinden  biraz sıkılmış olsamda  bol bol müzikal dramın bu diziyi çok iyi yerlere çıkardığı aşikar.  Caz seviyorsanız kesinlikle çok beğeneceğiniz yapımlardan biri olacaktır.

Dizimiz Maja'nın(Joanna Kulig)  güzel sesiyle canlandırdığı  tek plan sağlam  bir parçayla açılıyor. Caz barı işleten ortak Farid'in(Tahar Rahim) yasal olmayan işlere  bulaştığını ve bu beladan dolayı ilk bölümde öldüğünü görüyoruz. Farid dizide çok yansıtılmasada ölümünün ardından yapılan cenazesi eşi Amira'nın(Leïla Bekhti)  duruşu, oyunculuğu ve bir müzisyen için yapılabilecek en iyi cenazenin yapılması bu açılardan duygulandırmaması elde değildi.

Elliot başarılı bir piyanist ve söz yazarı Amerikadan İtalyaya  hayalindeki caz barı kurmak ve işletmek olan müzik  bestelemek dışında barın başka işleriyle ilgilenmeyen bir karakter. Ortağı Faridin ölmesinden sonra Elliotun bazı zorluklara göğüs germek zorunda kalması işlenmiş. Ana hikaye caz barı kurtarmak ve gurubun dağılmasını engellemek. İşte tamda buralarda polisiye tarzı yavan bir konu işlenmeye çalışılmış. Elliot ne kadar yalan söylerse söylesin diretmeden her seferinde  polis şefi'nin  Elliotun anlattıklarına inanması çok saçmaydı. Polis ve mafya çok amatörceydi. Farid neden sahte para saklatma gereği duydu? Neden bu kadar mafyayla çıkmaz bir yola girildi? Çok havada bırakılmış zaten dizinin sonunda ne kadar ucu açık bırakıldığı  durumu izah ediyor. Keşke sadece caz barın işletilmesi tarzında gurubtaki müzisyenlerin hayatlarını ve cazı görsek daha mükemmel bir yapım olabilirdi.

Elliota bencil bir karakter havası gösterilsede iç dünyasında bencil olmadığı  sezdiriliyor izleyicilere. Bir çok sorunun altında kalmış  ve başkalarına  bu sorunları yansıtmadan çözmeye çalışıyor.  Ancak her sorun çıktığında  da  Elliot suçlanıyor. Ayrıca  kızıyla ilişkisi kötü, sevgilisiyle problemler yaşayan biri  anlayacağınız belirsiz bir karakter ailesini ve caz barı korumak için polislerin ve mafyanın huyuna gittiğini  ama bir türlü  başaramadığını bu yollardan birini seçmesi gerektiğini anlıyoruz. 16 Yaşındaki ergen kızı Julie (Amandla Stenberg) ile arasındaki çatışmalar normal olsada hatası hep başından geçen onca yükü gizlemesi oluyor. Çözümü hep kendi bulmaya çalışıyor ve her seferinde durum daha  da kötüleşiyor.

Son bölümde Elliotun uzun zamandır ilk defa piyano başına oturması kızıyla çalması  güzel olsada  o kadar işlenen  bu konu için  daha iyi bir performans bekliyordum. Beklediğim duyguları sağlayamadı bende.

Dizide yan karakterler üzerinde durulması en sevdiğim yanlarından biriydi. Karakterler çok iyi işlenmiş her karakterin yaşantısından kendinizde birer parça bulabiliyorsunuz. Gerçek hayatta oyunculuk mesleği edinmediklerinden mi bilmiyorum ama guruptaki Piyanist, Saksafonist, ve trompet çalan kişi hiç işlenmemiş. Daha uzun bir yapım olsaydı, guruptaki tüm karakterlerin üzerinde durulsa daha iyi olurmuş.

Dizide soğuk savaştan tanıdığımız Maja'nın(Joanna Kulig) Diğer karakterlere kıyasla Sönük kalması ayrı üzücü.

The Eddy'de çalan parçalar üzerini tıklayınThe Eddy'de çalan parçalar:

Trailer:

Okunma 1271 defa Son Düzenlenme Son Düzenlenme Temmuz 11 2020
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Ali Furkan

Ali Furkan

Son Ekledikleri: Ali Furkan

Yorum Ekle

Gerekli olan (*) işaretli alanlara gerekli bilgileri girdiğinizden emin olun. HTML kod izni yoktur.

İletişim

E-mail:  bilgi@saksafonname.com